Články

Diéta pri ochoreniach pečene

Diéta pri ochoreniach pečene
V odbornom nakladateľstve RAABE Slovensko práve vychádza novinka od MUDr. Mgr. Petra Minárika, PhD., MUDr. Mareka Ráca, PhD. a výživovej poradkyne Evy Blaho s názvom: Diéta pri ochoreniach pečene.

„Touto knihou pokračujeme v sérii publikácii zameraných na liečebnú výživu a diétne stravovanie pri rôznych chorobách a poruchách zdravia. Obsahom kníh je kombinácia textov o príslušných ochoreniach, o zásadách ich diétnej liečby, ako aj názorných receptov a vzorových jedálnych lístkov konkrétnych jedál, ktoré sú vhodne na diétnu liečbu daných ochorení,“ povedala Mgr. Mira Bianchi Schrimpelová, konateľka RAABE Slovensko.

Za posledné štyri desaťročia sme svedkami enormného pokroku v náraste vedomostí a manažmentu pečeňových ochorení. Dramatický nárast ochorení pečene sa spája v našich končinách s nárastom výskytu obezity a metabolického syndrómu. Na druhej strane zodpovedá vysokej miere konzumácie alkoholu. Zozbierané údaje z jednotlivých krajín Európy zaznamenávajú mnohonásobný nárast úmrtnosti na pečeňové choroby.

Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže.

Nová publikácia poslúži ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene na oboznámenie sa so základmi správneho stravovania pri jednotlivých pečeňových diagnózach.

V úvode knihy sa zaoberáme jednotlivými chorobnými jednotkami. V druhej časti všeobecne opisujeme základné pravidlá správneho a zdravého stravovania a princípy zdravej diéty. Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.


Autori: 

MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD.

Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky.

MUDr. MAREK RÁC, PhD. 

Klinický farmakológ a hepatológ vo Fakultnej nemocnici Nitra. Špecializačné štúdium absolvoval v odbore internej medicíny, klinickej farmakológie a hepatológie. Venuje sa pacientom so širokým spektrom ochorení pečene a taktiež pracuje na na pozícii vedúceho odboru zdravotnej starostlivosti.

EVA BLAHO

Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.


Diéty uvedené v publikácií:

 Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava

 Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity

 Diéta pri hepatitídach

 Diéta pri cirhóze pečene

 Diéta pri iných chorobách pečene


Viac o knihe nájdete TU.