ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-402-3
DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE
WEBINÁR PODCASTDiétne stravovanie a výživa pri ochoreniach pečene. Odporúčania lekára, vzorové jedálničky a recepty. Gastroenterológ Peter Minárik, hepatológ Marek Rác a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú novú knihu všetkým, ktorí trpia ochoreniami pečene.
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Nealkoholová tuková choroba pečene a nárast prevalencie rakoviny pečene majú prudko vzostupný trend.
Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Nealkoholová tuková choroba pečene súvisiaca s nárastom výskytu obezity a diabetes mellitus predstavuje najvýznamnejšiu hrozbu pre pečeňové zdravie. Nebezpečenstvo vyplyvajúce zo stukovatenia pečene predstavuje nielen riziko vzniku pečeňovej cirhózy, rakoviny pečene, ale aj zvýšenie rizika výskytu kardiovaskulárnych príhod či nádorových ochorení. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže. Aktuálne zaznamenaný opätovný nárast spotreby alkoholu v krajinách EU predstavuje hrozbu do budúcnosti aj pre Slovensko.
Medzi štyri najčastejšie príčiny pečeňovej cirhózy a primárnej rakoviny pečene (ktorým sa v publikácii venujeme) v Európe patria:
- nadmerná konzumácia alkoholu,
- metabolická tuková choroba pečene spajajúca sa s metabolickým syndrómom,
- vírusové hepatitídy typu B a C.
Liečebný prínos režimových opatrení vrátane diéty, primeranej fyzickej aktivity je práve pri ochoreniach pečene nesporný. Táto publikácia by mala poslúžiť ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene a pomôcť individualizovať svoju stravu podľa aktuálnych potrieb.
Diéty uvedené v publikácií:
Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity
Diéta pri hepatitídach
Diéta pri cirhóze pečene
Diéta pri iných chorobách pečene
Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty a vzorové jedálničky, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.
Nemenej dôležitá je zaujímavá kapitola o pohybovej aktivite s mnohými praktickými informáciami.
- MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD.
Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky. - MUDr. MAREK RÁC, PhD.
Klinický farmakológ a hepatológ vo Fakultnej nemocnici Nitra. Špecializačné štúdium absolvoval v odbore internej medicíny, klinickej farmakológie a hepatológie. Venuje sa pacientom so širokým spektrom ochorení pečene a taktiež pracuje na na pozícii vedúceho odboru zdravotnej starostlivosti. - EVA BLAHO
Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.
Ďakujeme pracovníkom Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied za ich autorský príspevok o pohybovej aktivite.
doc. MUDr. Barbara Ukropcova, PhD., Mgr. Jozef Ukropec, DrSc
OBSAH
Anatómia, fyziológia a funkcie pečene
Choroby pečene všeobecne
Nealkoholová choroba pečene (NAFLD) a nealkoholová steatohepatitída (NASH)
Obezita, diabetes mellitus 2. typu, metabolický syndróm a pečeň
Alkoholová choroba pečene
Vírusové hepatitidy
Autoimúnitne hepatitídy
Cirhóza pečene
Diéta pri ochoreniach pečene
Hepatocelulárny karcinóm
Transplantácia pečene
Hlavní nepriatelia pečene
Faktory, ktoré chránia pečeň
Pečeň a živiny
Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene (NAFLD, NASH) + pohybová aktivita a komplexná liečba obezity
Pohybová aktivita pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene
Diéta pri hepatitídach
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 340 |
Formát | 20 x 23 cm |
Súvisiace produkty
ODPORÚČANIA PRE STRAVOVANIE A VÝŽIVU U DOSPELÝCH
Kniha vhodná rovnako tak aj pre ďalších špecialistov z odborov potravinárstva, gastronómie, školstva..
15,00 €
DIÉTA PRI CHOROBÁCH PAŽERÁKA, ŽALÚDKA A DVANÁSTNIKA
Diéty pri chorobách pažeráka, žalúdka a dvanástnika majú svoje osobitosti, ktoré vyplývajú predovšet..
22,00 €
57,00 €
REDUKČNÁ DIÉTA – SKÚSME TO INAK
Nadhmotnosť/obezita je celosvetovo považovaná za globálnu epidémiu až pandémiu s rozsiahlymi zdravot..
22,00 €
BEZLEPKOVÁ DIÉTA
Jedinou možnou terapiou celiakie je celoživotná prísna bezlepková diéta. So zámerom pomôcť celiatiko..
22,00 €
AKÁ JE PREVENCIA A LIEČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU A INÝCH PORÚCH METABOLIZMU TUKOV?
Ochorenia srdca a ciev vznikajú prevažne na podklade chorobných zmien v stenách tepien. Najčastejším..
6,00 €
ODPORÚČANIA LEKÁRA, AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ MÁM CHORÝ ŽLČNÍK A PANKREAS
Diétne zásady pri chorobách žlčníka a pankreasu si vyžadujú osobitné opatrenia, a preto sa v istých..
10,00 €
ČO MÁME JESŤ, ABY SME CHRÁNILI SRDCE A CIEVY?
Ktoré sú vhodné potraviny? Ktoré majú nepriaznivý vplyv a v aké množstva sú pre naše zdravie akcepto..
6,00 €
ZDRAVÉ A NEZDRAVÉ TUKY
V akých zdrojoch ich máme hľadať a v akých množstvách? Množstvo potravín obsahuje skryté nezdravé tu..
10,00 €
POHYB A TELESNÁ AKTIVITA AKO PREVENCIA CHORÔB
PDF dokument obsahuje rady k potrebnej intenzite aktivity a rady, ako si správne zvoliť druh pohybov..
6,00 €
LIEČBA CHORÔB ŽLČNÍKA A PANKREASU
Choroby žlčníka a pankreasu sa vyskytujú v akútnej aj v chronickej forme. Akútny priebeh býva častok..
10,00 €
PREČO VZNIKÁ TUKOVÁ CHOROBA PEČENE?
Tuková choroba pečene patrí medzi najčastejšie ochorenia pečene. Najčastejšou príčinou vzniku je nes..
13,00 €
ČO PEČEŇ POŠKODZUJE A ČO JU CHRÁNI?
Aj keď má pečeň veľmi dobrú regeneračnú schopnosť a dokáže obnoviť poškodené bunky, dlhodobé pôsobe..
10,00 €
ATEROSKLERÓZA
Ateroskleróza je dlhodobé poškodenie cievnej steny, kde dochádza k zužovaniu ciev, ktoré je spôsoben..
10,00 €
DIÉTA PRE DIABETIKOV
Pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady o diétnom stravovaní a liečebnej výžive. S tou..
22,00 €
DIÉTA PRI OCHORENIACH ŽLČNÍKA A PANKREASU
Vydanie tejto publikácie podporili: • ALFA BIO s.r.o. • BERLIN-CHEMIE A.G. • Fresenius Kabi s.r.o..
22,00 €