Články

TOTO musí vedieť každý celiatik!

TOTO musí vedieť každý celiatik!
Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov? Keďže jedinou správnou liečbou je pre nich bezlepková diéta, je naozaj nanajvýš dôležité, aby sa vedeli stravovať v súlade so svojím ochorením. S cieľom naučiť každého celiatika zorientovať sa vo všetkých chorobách vyvolaných neznášanlivosťou lepku, vychádza v RAABE novinka: Bezlepková diéta.

Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade.

Neadekvátna a súčasne poškodzujúca imunitná reakcia vedie ku chronickému zápalu sliznice tenkého čreva a alterácii imunitného systému v tejto oblasti. Podstata vzniku celiakie je teda imunologicko-biochemická.

Imunitný systém jedinca s celiakiou veľmi senzitívne reaguje na prítomnosť obilných bielkovín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu alebo nezodpovedajú bielkovine ľudského organizmu. Dochádza k atrofii slizničných klkov, prehlbovaniu krýpt a k nahromadeniu zápalových buniek, čo sa prejavuje v narušení látkového metabolizmu a iných patologických zmenách, ktorými sa celiakia môže prejaviť. 


Kniha Bezlepková diéta pomáha pacientom zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.


Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét v RAABE, ktoré majú spoločného menovateľa MUDr. Petra Minárika, známeho gastroenterológa. Autormi novinky sú:

MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD. / Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie

ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml. / Nutričná terapeutka

EVA BLAHO / Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.


Kniha prináša: 

Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe

Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika

Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika

Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte

Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe v potravinách, ako čítať etikety a ako im rozumieť

Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami


Viac informácií o knihe nájdete TU.