• BEZLEPKOVÁ DIÉTA

ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-434-4

BEZLEPKOVÁ DIÉTA

NOVINKA
Kniha s podtitulom Celiakia a iné ochorenia vyvolané lepkom je venovaná prejavom, možnostiam diagnostiky a tiež správnej liečbe celiakie. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, špeciálne určených pre celiatikov.

  • Dostupnosť: Skladom
  • Cena s DPH
    20,00 €

ks

Popis

Jedinou možnou terapiou celiakie je celoživotná prísna bezlepková diéta. So zámerom pomôcť celiatikom, prichádza táto novinka, ktorá pomáha zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny.

Kniha obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.

Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét vydavateľstva RAABE. A keďže na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov a jedinou správnou liečbou je bezlepková diéta, veríme, že táto komplexná publikácia sa môže stať nenahraditeľnou pomôckou v stravovacom režime každého celiatika.


Kniha prináša: 

  • Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe
  • Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika
  • Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika
  • Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte
  • Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe v potravinách, ako čítať etikety a ako im rozumieť
  • Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami
     

Súčasťou vydania je aj CD so šiestimi video receptami s využitím bezlepkových výrobkov firmy Schär.


ODBORNÁ GARANCIA
Recenzenti: prof. MUDr. Anton Vavrečka, CSc. MUDr. Marián Oltman, PhD.

Odborná spolupráca:  MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD. Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky.

Autori:

  • MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD. 
    Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie
  • ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml.
    Nutričná terapeutka
  • EVA BLAHO
    Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.

OBSAH

CELIAKIA A OCHORENIA VYVOLANÉ LEPKOM
MUDr. Jarmila Kabátová, PhD.
1. Celiakia ako autoimunitné ochorenie
2. Glutén, lepkové obilniny ako hlavný spúšťač celiakie a iných ochorení
3. Z histórie celiakie a jej epidemiológia
4. Patofyziológia celiakie
     4.1 Environmentálne faktory
     4.2 Imunologické faktory
     4.3 Genetické faktory
5. Symptómy celiakie a ochorenia asociované s celiakiou
     5.1 Klinická manifestácia celiakie
6. Diagnostika a liečba celiakie
     6.1 Anamnéza
     6.2 Fyzikálne vyšetrenie
     6.3 Laboratórne vyšetrenia
     6.4 Špecifické sérologické testy pre celiakiu
     6.5 Genetické vyšetrenie predispozície na celiakiu
     6.6 Domáce rýchlotesty
     6.7 Dychové testy využívané v diferenciálnej diagnostike
     6.8 Enterobioptické vyšetrenie
     6.9 Odporúčane postupy diagnostikovania celiakie
     6.10 Diagnostika v špeciálnych – osobitných prípadoch
     6.11 Skríning celiakie
7. Dispenzárna starostlivosť
8. Súčasná a perspektívna terapia celiakie

BEZLEPKOVÁ DIÉTA
Ing. Jarmila Kabátová
9. Úloha dietológa/kvalifikovaného nutričného terapeuta v bezlepkovej diéte
10. Obilniny
    10.1 Lepkové obilniny
    10.2 Význam gluténu
11. Všeobecné pravidlá bezlepkovej diéty
12. Povolené a zakázané potraviny
    12.1 Rozdelenie potravín na bezpečne, rizikové a zakázané
    12.2 Iné zdroje lepku
13. Ovos v bezlepkovej diéte
    13.1 Kedy a koľko ovsa je povolené
14. Špeciálne bezlepkové výrobky
    14.1 Výroba bezlepkových výrobkov
    14.2 Najčastejšie používané suroviny
    14.3 Pseudoobilniny a ich význam v bezlepkovej diéte
    14.4 Nakupovanie a označovanie bezlepkových výrobkov
    14.5 Čítať zloženie výrobkov je základ
    14.6 Dostupnosť bezlepkových výrobkov
    14.7 Preskripcia bezlepkových výrobkov
    14.8 Množstvové limity pri predpisovaní bezlepkových výrobkov
15. Pomoc štátu celiatikom v SR
16. Dodržiavanie bezlepkovej diéty
    16.1 Najčastejšie chyby pri dodržiavaní diéty
    16.2 Dôsledky nedodržiavania bezlepkovej diéty
    16.3 Benefity bezlepkovej diéty u celiatikov
17. Sekundárna a krížová kontaminácia lepkom
    17.1 Bezlepkové stravovanie mimo domova
18. Tehotenstvo, dojčenie a bezlepková diéta
19. Bezlepková diéta ako módny hit
20. Bezlepková diéta ako doplnková liečba a ,,samodiagnostikovanie“
21. Bezlepková diéta a možné nutričné deficity
22. Suplementácia na bezlepkovej diéte a sledovanie nutričných parametrov
23. Obezita a iné možné dôsledky bezlepkovej diéty
24. Ako zdravo bezlepkovo
     24.1 Makronutrienty
     24.2 Mikroživiny
     24.3 Zásady zdravého bezlepkového stravovania
     24.4 Bezlepková potravinová pyramída
     24.5 Príklady jedálnych lístkov na bezlepkovú diétu
     24.6 Vyvážená bezlepková diéta pre deti
25. Ochorenia asociované s lepkom
    25.1 IgE mediovaná alergia na pšenicu
    25.2 Neceliakálna gluténová senzitivita alebo citlivosť na lepok/pšenicu (NCGS)
26. Celiakia nereagujúca na liečbu − bezlepkovú diétu
27. Kombinovaná bezlepková diéta
     27.1 Laktózová intolerancia a bezlepková diéta
     27.2 Bezlaktózová diéta
     27.3 Špecifické potravinové alergie a bezlepková diéta
     27.4 Syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve – SIBO a bezlepková diéta
     27.5 Diéta FODMAP
     27.6 Histamínová intolerancia (HIT) a bezlepková diéta
     27.7 Nízkohistamínová diéta
     27.8 Mikroskopická kolitída
     27.9 Bezlepková diéta a diabetes mellitus (cukrovka)
     27.10 Celiakia a pečeň
28. Občianske združenia, web a sociálne siete pre celiatikov
29. Súhrnné odporúčania pre pacientov na bezlepkovej diéte

RECEPTY NA BEZLEPKOVÚ DIÉTU
30. Recepty
     30.1 Raňajkové jedlá
     30.2 Polievky
     30.3 Jedlá z mäsa a hydiny
     30.4 Jedlá z rýb
     30.5 Jedlá zo zeleniny
     30.6 Prílohy
     30.7 Šaláty
     30.8 Pečivo a slané jedlá
     30.9 Dezerty a múčniky  



Obchodné podmienky
Ďalšie informácie
Typ produktu publikácia
Počet strán 300
Formát 20 x 23 cm

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
Google reCAPTCHA

Ďalšie informácie

Typ produktu publikácia
Počet strán 300
Formát 20 x 23 cm

Súvisiace produkty

AKÁ JE PREVENCIA A LIEČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU A INÝCH PORÚCH METABOLIZMU TUKOV?

AKÁ JE PREVENCIA A LIEČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU A INÝCH PORÚCH METABOLIZMU TUKOV?

Ochorenia srdca a ciev vznikajú prevažne na podklade chorobných zmien v stenách tepien. Najčastejším..

9,00 €

ODPORÚČANIA LEKÁRA, AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ MÁM CHORÝ ŽLČNÍK A PANKREAS

ODPORÚČANIA LEKÁRA, AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ MÁM CHORÝ ŽLČNÍK A PANKREAS

Diétne zásady pri chorobách žlčníka a pankreasu si vyžadujú osobitné opatrenia, a preto sa v istých..

9,00 €

ČO MÁME JESŤ, ABY SME CHRÁNILI SRDCE A CIEVY?

ČO MÁME JESŤ, ABY SME CHRÁNILI SRDCE A CIEVY?

Ktoré sú vhodné potraviny? Ktoré majú nepriaznivý vplyv a v aké množstva sú pre naše zdravie akcepto..

5,00 €

ZDRAVÉ A NEZDRAVÉ TUKY

ZDRAVÉ A NEZDRAVÉ TUKY

V akých zdrojoch ich máme hľadať a v akých množstvách? Množstvo potravín obsahuje skryté nezdravé tu..

9,00 €

POHYB A TELESNÁ AKTIVITA AKO PREVENCIA CHORÔB

POHYB A TELESNÁ AKTIVITA AKO PREVENCIA CHORÔB

PDF dokument obsahuje rady k potrebnej intenzite aktivity a rady, ako si správne zvoliť druh pohybov..

5,00 €

LIEČBA CHORÔB ŽLČNÍKA A PANKREASU

LIEČBA CHORÔB ŽLČNÍKA A PANKREASU

Choroby žlčníka a pankreasu sa vyskytujú v akútnej aj v chronickej forme. Akútny priebeh býva častok..

9,00 €

PREČO VZNIKÁ TUKOVÁ CHOROBA PEČENE?

PREČO VZNIKÁ TUKOVÁ CHOROBA PEČENE?

Tuková choroba pečene patrí medzi najčastejšie ochorenia pečene. Najčastejšou príčinou vzniku je nes..

11,00 €

ČO PEČEŇ POŠKODZUJE A ČO JU CHRÁNI?

ČO PEČEŇ POŠKODZUJE A ČO JU CHRÁNI?

Aj keď má pečeň veľmi dobrú regeneračnú schopnosť a dokáže obnoviť poškodené bunky, dlhodobé pôsobe..

9,00 €

ATEROSKLERÓZA

ATEROSKLERÓZA

Ateroskleróza je dlhodobé poškodenie cievnej steny, kde dochádza k zužovaniu ciev, ktoré je spôsoben..

9,00 €

DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE

DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE

Nealkoholová tuková choroba pečene a nárast prevalencie rakoviny pečene majú prudko vzostupný tr..

20,00 €

DIÉTA PRI ZVÝŠENOM CHOLESTEROLE A INÝCH PORUCHÁCH METABOLIZMU TUKOV

DIÉTA PRI ZVÝŠENOM CHOLESTEROLE A INÝCH PORUCHÁCH METABOLIZMU TUKOV

Poruchy metabolizmu lipidov patria k najčastejšie sa vyskytujúcim metabolickým ochoreniam charakteri..

20,00 €

DIÉTA PRE DIABETIKOV

DIÉTA PRE DIABETIKOV

Pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady o diétnom stravovaní a liečebnej výžive. S tou..

20,00 €

DIÉTA PRI OCHORENIACH ŽLČNÍKA A PANKREASU

DIÉTA PRI OCHORENIACH ŽLČNÍKA A PANKREASU

Vydanie tejto publikácie podporili: • ALFA BIO s.r.o. • BERLIN-CHEMIE A.G. • Fresenius Kabi s.r.o..

20,00 €