• DIÉTA PRE ZDRAVÉ SRDCE A CIEVY

ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8301-136-6

DIÉTA PRE ZDRAVÉ SRDCE A CIEVY


Komplexný sprievodca prevenciou a liečbou kardiovaskulárnych ochorení, ktoré dnes dominujú v štatistikách chorobnosti a úmrtnosti.

  • Dostupnosť: Skladom
  • Cena s DPH
    24,00 €

ks

Popis

Diéta pre zdravé srdce a cievy spája dlhoročné klinické skúsenosti dvoch popredných slovenských autorov:
• prof. MUDr. Ján Murín, CSc. (kardiológ)
• doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MHA, MPH (gastroenterológ a odborník na výživu)

Kniha je určená širokej verejnosti a prináša vedecky podložené informácie, ako aktívne predchádzať srdcovo-cievnym chorobám a zlepšovať kvalitu života. Kniha "Diéta pre zdravé srdce a cievy" je esenciálnym čítaním pre každého, kto chce prevziať kontrolu nad svojím zdravím a výrazne znížiť riziko srdcovo-cievnych chorôb.  

ODBORNÁ GARANCIA

Autori:

  • prof. MUDr. Ján Murín, CSc. (kardiológ)
    Profesor Murín je špičkový špecialista a profesor internej medicíny s atestáciami z internej medicíny a kardiológie. Má päťdesiatročnú prax na Prvej internej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde 17 rokov pôsobil ako primár kliniky. Počas svojej rozsiahlej kariéry sa venoval nefrológii, intenzívnej starostlivosti, echokardiografii a sonografii. V súčasnosti sa zameriava na modernú liečbu diabetu a jej vplyv na kardiovaskulárnu a renálnu prognózu. Pôsobil ako prezident Slovenskej internistickej a Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Je autorom a spoluautorom približne 240 odborných článkov v domácich i zahraničných časopisoch a svoje práce prezentoval na medzinárodných kongresoch (ESC, ACC). Je držiteľom významných medzinárodných ocenení a členstiev (FEFIM, FACP, Emeritus FESC). 
  • doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MHA, MPH (gastroenterológ a odborník na výživu)
    Docent Minárik je uznávaný lekár so špecializáciami v internej medicíne, geriatrii a gastroenterológii, s dlhoročnou klinickou praxou a hlbokým zameraním na preventívnu a klinickú výživu a dietetiku. Aktuálne pôsobí ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici Bratislava – Nemocnica Ružinov. Okrem klinickej praxe sa venuje aj verejnému zdravotníctvu, kde pôsobí ako docent a vysokoškolský učiteľ. Je aktívnym členom mnohých odborných spoločností (napr. Slovenská gastroenterologická spoločnosť, Slovenská obezitologická asociácia) a autorom/spoluautorom viacerých populárnych kníh o výžive a zdraví. Jeho hlavným profesionálnym záujmom je hľadanie úlohy lekárov pri podpore verejného zdravia a prevencii chronických ochorení, predovšetkým onkologických. 


OBSAH

Čo v knihe nájdete:
Rizikové faktory a komplexná prevencia
Pochopte, ako funguje vaše kardiovaskulárne zdravie a aké sú najväčšie hrozby:
• Kľúčové rizikové faktory: Medzi hlavné riziká KVO identifikované už Framinghamskou štúdiou patria vysoký krvný tlak (hypertenzia), zvýšená hladina cholesterolu, fajčenie, vek (najmä nad 65 rokov) a pohlavie (ženy žijú v priemere dlhšie).
• Diabetes ako najsilnejší faktor: Diabetes mellitus 2. typu je jedným z najsilnejších kardiovaskulárnych rizikových faktorov, často spojený s nadváhou a obezitou.
• Vplyv životosprávy: Až 67% podiel na rozvoji kardiovaskulárnych ochorení má charakter stravovania a 54% hypertenzia.
• Kľúč k úspechu: Základom je edukácia, zmena životného štýlu, správne stravovanie, pravidelný pohyb a úplné zanechanie fajčenia.

Strava a životný štýl pre zdravie srdca a ciev
Kniha prináša podrobný návod, ako prostredníctvom stravy ovplyvniť rizikové faktory:
• Zásady zdravej stravy: Dôraz sa kladie na nespracované potraviny s minimom pridaných tukov, cukrov a soli. Uprednostňujte ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, chudé bielkoviny a zdraviu prospešné tuky (olivový a repkový olej, mastné morské ryby).
• Osvedčené diétne vzorce: Stredomorská diéta a diéta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) preukázateľne znižujú riziko srdcových chorôb, zlepšujú krvný tlak a regulujú hladinu lipidov.
• Stop alkoholu a fajčeniu: požívanie alkoholu môže podporovať zvyšovanie krvného tlaku a nárast hmotnosti. Zanechanie fajčenia znižuje riziko KVO o viac ako polovicu už po jednom roku.
• Pohybová aktivita: Aspoň 150 – 300 minút aeróbneho cvičenia strednej intenzity týždenne (napr. rýchla chôdza) pomáha znižovať krvný tlak a chráni srdce.
• Praktické nástroje: Nájdete tu tipy na zostavenie redukčného jedálnička, používanie Potravinovej pyramídy a správne deleného taniera, ako aj návody na používanie mobilných kalorických aplikácií na kontrolu príjmu energie a živín.

Diagnostika a liečba
Získajte prehľad o moderných medicínskych postupoch:
• Dôležité vyšetrenia: Kľúčové diagnostické metódy zahŕňajú echokardiografiu, meranie krvného tlaku, elektrokardiografiu (EKG) a angiografiu.
• Komplexný manažment: Liečba KVO a rizikových faktorov (ako hypertenzia a dyslipidémia) spočíva v kombinácii medikamentóznej liečby so zdravou stravou a trvalou zmenou životného štýlu.
• Boj proti obezite: Udržateľná redukčná diéta a celoživotná kontrola hmotnosti sú základom pre prevenciu a liečbu obezity, ktorá je kľúčovým faktorom pre vznik KVO.


Obchodné podmienky
Ďalšie informácie
Typ produktu publikácia
Počet strán 240
Formát 20 x 23 cm
Rok vydania 2025

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
Google reCAPTCHA

Ďalšie informácie

Typ produktu publikácia
Počet strán 240
Formát 20 x 23 cm
Rok vydania 2025

Súvisiace produkty

DIÉTA PRI ZVÝŠENOM CHOLESTEROLE A INÝCH PORUCHÁCH METABOLIZMU TUKOV

DIÉTA PRI ZVÝŠENOM CHOLESTEROLE A INÝCH PORUCHÁCH METABOLIZMU TUKOV

Poruchy metabolizmu lipidov patria k najčastejšie sa vyskytujúcim metabolickým ochoreniam charakteri..

24,00 €

DIÉTA PRI OCHORENIACH ŽLČNÍKA A PANKREASU

DIÉTA PRI OCHORENIACH ŽLČNÍKA A PANKREASU

Dlhodobé skúsenosti v klinickej práci potvrdzujú, že pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny ..

24,00 €

MAGNÉZIUM

MAGNÉZIUM

Napriek každodennému používaniu magnézia v medicíne nie je v slovenskej ani českej odbornej literatú..

24,00 €

PROTIRAKOVINOVÁ DIÉTA

PROTIRAKOVINOVÁ DIÉTA

Počty nádorových ochorení na Slovensku stúpajú, mnohé z nich sú dôsledkom nesprávneho zdravotného št..

24,00 €

DIÉTA PRI CHOROBÁCH PAŽERÁKA, ŽALÚDKA A DVANÁSTNIKA

DIÉTA PRI CHOROBÁCH PAŽERÁKA, ŽALÚDKA A DVANÁSTNIKA

Diéty pri chorobách pažeráka, žalúdka a dvanástnika majú svoje osobitosti, ktoré vyplývajú predovšet..

24,00 €

POTRAVINOVÁ A NUTRIČNÁ GRAMOTNOSŤ

POTRAVINOVÁ A NUTRIČNÁ GRAMOTNOSŤ

PRIPRAVUJEME DOTLAČPotraviny sú strategickou komoditou, ktorá má nesmierny význam nielen z pohľadu e..

60,00 €

REDUKČNÁ DIÉTA – SKÚSME TO INAK

REDUKČNÁ DIÉTA – SKÚSME TO INAK

Nadhmotnosť/obezita je celosvetovo považovaná za globálnu epidémiu až pandémiu s rozsiahlymi zdravot..

24,00 €

BEZLEPKOVÁ DIÉTA

BEZLEPKOVÁ DIÉTA

Jedinou možnou terapiou celiakie je celoživotná prísna bezlepková diéta. So zámerom pomôcť celiatiko..

24,00 €

AKÁ JE PREVENCIA A LIEČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU A INÝCH PORÚCH METABOLIZMU TUKOV?

AKÁ JE PREVENCIA A LIEČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU A INÝCH PORÚCH METABOLIZMU TUKOV?

Dokument je po zakúpení dostupný v Klientskej zóne RAABE.  Ochorenia srdca a ciev vznikajú p..

6,50 €

ODPORÚČANIA LEKÁRA, AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ MÁM CHORÝ ŽLČNÍK A PANKREAS

ODPORÚČANIA LEKÁRA, AKO SA STRAVOVAŤ, KEĎ MÁM CHORÝ ŽLČNÍK A PANKREAS

Dokument je po zakúpení dostupný v Klientskej zóne RAABE.  Diétne zásady pri chorobách žlční..

11,00 €

POHYB A TELESNÁ AKTIVITA AKO PREVENCIA CHORÔB

POHYB A TELESNÁ AKTIVITA AKO PREVENCIA CHORÔB

Dokument je po zakúpení dostupný v Klientskej zóne RAABE.  Dokument obsahuje rady k potrebne..

6,50 €

LIEČBA CHORÔB ŽLČNÍKA A PANKREASU

LIEČBA CHORÔB ŽLČNÍKA A PANKREASU

Dokument je po zakúpení dostupný v Klientskej zóne RAABE.  Choroby žlčníka a pankreasu sa ..

11,00 €

DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE

DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE

Nealkoholová tuková choroba pečene a nárast prevalencie rakoviny pečene majú prudko vzostupný tr..

24,00 €

DIÉTA PRE DIABETIKOV

DIÉTA PRE DIABETIKOV

Pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady o diétnom stravovaní a liečebnej výžive. S tou..

24,00 €